2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 388 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 12.11.2021 19:29
Кулинарните вегетариански рецепти и домашното консервиране са написани от основателката и първата председателка на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“ Жени Божилова Патева. Тези две книжки попаднаха в ръцете ми преди много години, преглеждайки архива на Жени Патева (Архивен фонд № 814К):
- „Вегетариански другар, Книгоиздателство „Възраждане“, София, 1925 г.
- „Запазване на овощия и зеленчуци“, Книгоиздателство „Възраждане“, София, 1925 г.
Внимателно прочетох двете забравени, но много полезни и актуални и днес книжки и реших да подредя и обобщя вегетарианските кулинарни рецепти и домашното консервиране в книга, която ще извади от забрава написаното от Жени Патева.
В същото време се запознах с още една забравена, но интересна и полезна за дома книжка (предоставена ми от г-жа Слава Чомакова): „Популярно практическо ръководство по химическо чистене“ (Чистене на всички видове петна) с автори д-ръ Ил. Данковъ и инж. М. Джаинъ (химици), Печатница Мотавчиевъ, Плевен, 1929 г. Според авторите силното или слабо развито чувство за чистота и хигиена е проява на висока или слаба интелигентност. Замърсяванията биват:
- механически, които се полепват по материала като прах, кал, восък, захар и др. и които нечистотии могат да се отстранят чрез механични действия;
- химически, като ръжда, мастило, овощни петна и др., които проникват в материала и които могат да се отстранят само по химически начин.
Рецептите са описани така, както са дадени в трите книжки без корекции, съобразени с днешния правопис и подреждане, като от тях съм подбрала това, което е актуално и ще бъде полезно.
В глава първа и глава втора продуктите са дадени, като количеството им е по преценка на този, който ще изпълнява кулинарната рецепта, според Жени Патева.
В Приложение 1 са дадени препоръки към вегетарианските кулинарни рецепти.
В Приложение 2 са дадени основните изисквания към домашното консервиране.В Приложение 3 е даден Помощникът в дома, където прането и чистенето на различните видове облекла, украшения, покъщина и др., са дадени в отделни части.
В Приложение 4 са дадени химическите реактиви, използвани при чистенето.
В Приложение 5 е дадена информация за живота и дейността на Жени Божилова Патева – основателка и първа председателка на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“.
В Приложение 6 е дадена кратка характеристика на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“.
В Приложение 7 е дадена информация за дейността на настоящата председателка на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“.
Книгата е написана единствено и с цел предложеното в нея да остане в полза на бургаските жени, а защо не и на всички български жени сега и в бъдещето. Дадените рецепти са изпитвани многократно и са приложими без никакви притеснения от изпълнението им.
Изказвам благодарност на Държавен архив - Бургас за предоставените архивни документи от архивния фонд на Жени Божилова Патева и на г-жа Слава Чомакова – член на Бургаско независимо женско дружество „Самосъзнание”, както и на настоящи членки на женското дружество за предоставени кулинарни рецепти, благодарение на които тази книга вече е факт.
Снежана Стоянова