Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.11.2021 19:27 - ВЕГЕТАРИАНСКИТЕ КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ И ДОМАШНОТО КОНСЕРВИРАНЕ НА БУРГАСКОТО ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО "САМОСЪЗНАНИЕ"
Автор: samosaznanie Категория: Други   
Прочетен: 388 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2021 19:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Книгата "Вегетарианските кулинарни рецепти и домашното консервиране на Бургаското женско дружество Самосъзнание" е готова. Предстои отпечатването й в началото на 2022 година.

Кулинарните вегетариански рецепти и домашното консервиране са написани от основателката и първата председателка на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“ Жени Божилова Патева. Тези две книжки попаднаха в ръцете ми преди много години, преглеждайки архива на Жени Патева (Архивен фонд № 814К):

-  „Вегетариански другар, Книгоиздателство „Възраждане“,  София,  1925 г.

-   „Запазване на овощия и зеленчуци“, Книгоиздателство „Възраждане“, София,  1925 г.

Внимателно прочетох двете забравени, но много полезни и актуални и днес книжки и реших да подредя и обобщя вегетарианските кулинарни рецепти и домашното консервиране в книга, която ще извади от забрава написаното от Жени Патева. 

В същото време се запознах с още една забравена, но интересна и полезна за дома книжка (предоставена ми от г-жа Слава Чомакова): „Популярно практическо ръководство по химическо чистене“ (Чистене на всички видове петна) с автори д-ръ Ил. Данковъ и инж. М. Джаинъ (химици), Печатница Мотавчиевъ, Плевен, 1929 г. Според авторите силното или слабо развито чувство за чистота и хигиена е проява на висока или слаба интелигентност. Замърсяванията биват:

-  механически, които се полепват по материала като прах, кал, восък, захар и др. и които нечистотии могат да се отстранят чрез механични действия;

-  химически, като ръжда, мастило, овощни петна и др., които проникват в материала и които могат да се отстранят само по химически начин.

 

Рецептите са описани така, както са дадени в трите книжки без корекции, съобразени с днешния правопис и подреждане, като от тях съм подбрала това, което е актуално и ще бъде полезно. 

В глава първа и глава втора продуктите са дадени, като количеството им е по преценка на този, който ще изпълнява кулинарната рецепта, според Жени Патева. 

В Приложение 1 са дадени препоръки към вегетарианските кулинарни рецепти.

В Приложение 2 са дадени основните изисквания към домашното консервиране.

В Приложение 3 е даден Помощникът в дома, където прането и чистенето на различните видове облекла, украшения, покъщина и др., са дадени в отделни части.

В Приложение 4 са дадени химическите реактиви, използвани при чистенето.

В Приложение 5 е дадена информация за живота и дейността на Жени Божилова Патеваоснователка и първа председателка на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“.

В Приложение 6 е дадена кратка характеристика на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“.

В Приложение 7 е дадена информация за дейността на настоящата председателка на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“.

Книгата е написана  единствено и с цел предложеното в нея да остане в полза на бургаските жени, а защо не и на  всички български жени сега и в бъдещето. Дадените рецепти са изпитвани многократно и са приложими без никакви притеснения от изпълнението им.

Изказвам благодарност на Държавен архив - Бургас за предоставените архивни документи от архивния фонд на Жени Божилова Патева и на г-жа  Слава Чомакова – член на  Бургаско независимо женско дружество „Самосъзнание”, както и на настоящи членки на женското дружество за предоставени кулинарни рецепти, благодарение на които тази книга вече е факт.

 

 

Снежана  Стоянова





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samosaznanie
Категория: Други
Прочетен: 133232
Постинги: 53
Коментари: 7
Гласове: 94
Архив